Doküman Klasörleri

Doküman merkezinin kurallarını incele...

Kendi bilgi, belge ve bağlantılarını paylaş...

Ahlaki Liderligin Gelistirilmesi
Avantajları Dezavantajları
Collapse Bölgesel KalkınmaBölgesel Kalkınma
Değişim Süreci Yönetimi
Demokratik Okul
Dış Ticarette Teslim Şekilleri
Durum ve Hedef Alanları
Düşünme Becerileri Öğretimi
Düşünme Becerileri Öğretimi
Eğitim Lideri Atatürk
Eğitim Reformu
Eğitim Sisteminiz Neleri Etkiliyor
Eğitim Yönetimi Bilimin Neresinde
Eğitimde Stratejik Planlama
E-Ticaret Kavramı
E-Ticaretin Etkileri
E-Ticaretin Tarafları
Fuarlar ve Heyetler
İhracat Mevzuatı
İhracat Türleri
İhracatta Devlet Yardımları
İller Bazında İhracat Haritası
Collapse KOSGEB DestekleriKOSGEB Destekleri
Kriz Yönetiminde Liderlik
Kurumsal Bilgi Üretimi
Liderler İçin Sosyal
Liderlik Anlayışımız
Madde Bilgileri
Mal Grupları Kod Sistemi
Müdürün Rol ve Stratejileri
NACE Kod Sistemi
Nasıl İhracatçı Olunur
Okula Dayalı Yönetim
Öğretim Liderliği
Örgüt ve Örgütsel Kültür
Pazara Giriş Çalışmaları
Performans Değerlendirmesi
TKY Eğitim Yönetimi
Collapse TTGV DestekleriTTGV Destekleri
Collapse TÜBİTAK DestekleriTÜBİTAK Destekleri
Türk İhracatçılar Rehberi
Collapse Uluslararası ProgramlarUluslararası Programlar
Uygulama Şekilleri
Uygulamada Yeni Yaklaşımlar
Collapse Ürün ve Sektör KodlarıÜrün ve Sektör Kodları
Collapse Yatırımlarda Vergisel TeşviklerYatırımlarda Vergisel Teşvikler
Yönetici Yetişmez
Yöneticilerin Okul Dışı Değişme
Yöneticilerinin Yetiştirilmesi
Yönetimin Tarihi Gelişimi
Zorunlu Standart Denetimi
 



E-Ticaretin Tarafları




E-Ticarette taraflar dört ayrı başlıkta incelenmektedir;   

  • İşletme-Kamu :

İşletmeler ile kamu kuruluşları arasındaki ticari işlemleri kapsayan bu bölümde kamu ihalelerinin Internet'te yayınlanması ve işletmelerin elektronik ortamda teklif vermeleri ilk örnekleri oluşturmaktadır. E-Ticaretin yaygınlaşmasını desteklemek amacı ile kamunun vergi ödemeleri, gümrük işlemleri de sanal dünyaya taşınmaktadır.

  • Birey-Kamu :

Henüz yaygın örnekleri olmayan bu kategoride ehliyet, pasaport başvuruları, sosyal güvenlik primleri ile vergi ödemeleri, vb. uygulamalar ile Elektronik Devlete geçişin sağlanması planlanmaktadır. İngiltere hükümeti, 2005 yılında tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda yapılabileceği ve Elektronik Devlet’e geçişin tamamlanacağını duyurmuştur. 2002 yılına kadar ise tüm okul ve kütüphanelerin Internet bağlantılarının sağlanması planlanmaktadır.  

  • İşletme-Müşteri :

www teknolojisindeki hızlı gelişmeler sonucunda ortaya çıkan sanal mağaza uygulamaları ile Internet'te işletmeler elektronik ortamda; bilgisayardan otomobile, kitaptan pizzaya birçok ürünün doğrudan tüketiciye satışını yapmaya başlamıştır.

Internet özellikle KOBİ’lerin ticari hedeflerini yeniden gözden geçirmelerine neden olmuştur. Dünya ticaretindeki “.com” değişimini yakalayan işletmeler, sanal dünyada showroom veya mağaza açarak yeni müşterilere ulaşmaya çalışmaktadır. Günde 24 saat / haftada 7 gün açık ve dünyanın her yerinde şubesi olan mağaza açma maliyetleri, Internet ile KOBİ’lerin karşılayabileceği seviyeye inmiştir.

Internet'te açılan mağazanın genel giderlerinin çok düşük olması, doğrudan satış fiyatlarına da yansımaktadır. Internet müşterilerin işletmelere, sürekli geri bildirimde bulunma imkanı da sunmaktadır.

Gartner Group tarafından 1999 yılında 25 Milyar $ olan “İşletme-Müşteri” e-ticaret işlem hacminin, 2004 yılında 1 Trilyon $ rakamını aşması öngörülmektedir. Aynı çalışmada, “İşletme-Müşteri” e-ticaret kategorisindeki Internet üzerinden gerçekleştirilen satışların; %37’sini kitap, %21’ini bilgisayar/donanım/yazılım, %20’sini CD/DVD/kaset, %17’sini ise giyim eşyasının oluşturduğuna değinilmektedir.

  • İşletme-İşletme :

İşletmelerin elektronik ortamda tedarikçiye sipariş vermesi, faturalarını temin etmesi ve bedellerini ödemesi bu bölümde değerlendirilmektedir. 1999 yılı verilerine göre; “İşletme-İşletme” kategorisindeki ticari işlemler,e-ticaret cirosunun %90’nını oluşturmaktadır.

İşletmeler arası e-ticaret; özellikle bayi sistemiyle çalışan veya dünya üzerinde bir çok şubesi olan işletmelerin, tüm verinin toplandığı ana bilgisayara Internet üzerinden bağlanmaları ve kendi veri tabanlarını gerçek zamanlı olarak senkronize etmeleridir. Normal telefon hatlarından yapılan bu tür işlemler, Internet’in devreye girmesiyle, maliyet açısından önemli tasarruflar sağladığı gibi, stok takibi ve senkronizasyon açısından da önem taşımaktadır.

İşletmeden işletmeye yönelik e-ticaret modelindeki amaç; otomasyonlandırılmış sistemlerin ortaklaşa iş yapılan birimlere ( üretici işletme, tedarikçi işletme, bayiler, mağazalar, departmanlar vb. ) entegrasyonu ile ürün, hizmet ve bilginin işletmeler arasında satışını, kullanımını ve paylaşımını sağlamaktır. İşletmeden işletmeye olan modele, INTERSHOP’un Hewlett Packard Yatırım Sistemleri ve Yazılım Grubuna projelendirdiği uygulaması örnek olarak gösterilmektedir.

Öncellikle kitap, müzik, bilgisayar donanımı, bilet, seyahat gibi türüne göre ucuz, pazarlık etme olasılığı düşük, satın almadan önce somut fikirlere sahip olunan ürünlerde Internet içinde bir ticaret başlamıştır. Müşterinin birey olduğu bu ticarete B2C ( Business-to-Consumer : İşletmeden tüketiciye ) tanımı yapılmış, doğal olarak B2B ( Business-to-Business : İşletmeden işletmeye) tanımı gelmekte gecikmemiştir. Aslında işletmeler B2B’den önce de elektronik ortamda bir şekilde alışveriş yapıyorlardı. Ancak Internet ile bu işin daha ucuza, daha geniş kitlelerle ve zincirin tüm halkalarıyla yapılabileceği görülmüştür.

E-ticaretin  yukarıda sıralanan bu 4 başlığına ilave olarak tarafları  şöyle de sıralanabilir:

  • Alıcı
  • Satıcı
  • Üretici
  • Bankalar
  • Komisyoncular
  • Sigorta İşletmeleri
  • Nakliye İşletmeleri
  • Özel sektör bilgi teknolojileri
  • Sivil toplum örgütleri
  • Üniversiteler
  • Onay kurumları, elektronik noterler
  • Dış Ticaret Müsteşarlığı
  • Gümrük Müsteşarlığı
  • Diğer Kamu Kurumları



Kaynak : Dr. Selda ENE



 
Bu sayfa 23.04.2010 tarihinde güncellenmiş ve bugüne kadar 14270 defa okunmuştur.



Editör: Yüksek Mühendis Ömer Cengiz ÇELEBİ

Yüksek Mühendis Ömer Cengiz ÇELEBİ


      




İşbu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyal, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında sanat eseri niteliğinde olup kopyalanamaz ve kullanılamaz.
Bu sitenin mali ve manevi hakları Çelebi Eğitim Danışmanlık Mühendislik Dış Ticaret Ltd. Şti.'ne aittir.