Sunuş Sırasında Kullanılan Görsel Araçlar
Sunuş sırasında kullanılan teknik yardımcılar sunuşun başarısında çok önemli etkendir. Çünkü öğrendiklerimizin %75’ini görsel ve işitsel araçlarla öğreniriz. Ancak bunun yanı sıra teknik yardımcılar, dezavantajları nedeniyle dinleyicilerin dikkatini dağıtmaya neden olabilirler. Bu nedenle sunuşa uygun teknik araçların seçilmesi gerekmektedir. Genellikle görsel gereçlere ilişkin seçiminiz ne kadar zamanınız olduğuna ve sunuş yerindeki olanakların çeşitliliğine bağlıdır.
Görsel malzemelerin kullanılış amacı:
İyi hazırlanmış görsel malzemeyi, konuşmacı konuyla güzel ve uyumlu bir şekilde kullandığı zaman başarılı olur. Aksi durumlarda görsel araçlar dinleyicinin dikkatini dağıtabilir. Başka konuşmacı görsel malzeme kullanıyor diye değil, sizin konuşmanız görsel malzeme gerektiriyorsa kullanın .
Tepegöz:
Asetat Hazırlığı:
Vereceğiniz sunuşun özetini çıkarın ve asetatların sunuşunuzu destekleyeceği uygun yerleri belirleyin.
Tepegözün kullanılması:
Flipchart
Flipchart genellikle bir tartışmanın başlangıcında konuşmacının sorduğu sorulara verilen yanıtları kaydetmek, bir konuyu şekil veya rakamlarla izah etmek, grup çalışması veya oylama gibi katılımcılardan gelecek bilgileri tablolaştırmak veya katılımcıların not almalarını istediğiniz noktaları yazmak gibi amaçlar için kullanılır. Bilgi topladığınız ve bir anda gelen notları yazmaya uygundur.
Bunların dışında bildiri (handout), video, bilgisayar vb. sunuş yapmak için kullanılabilir.
Tüm sunuş araçları uygun bir şekilde kullanılmadığında sunuşa zarar verebilirler. Bu nedenle;