Sunuş aşamasında dikkat edilmesi gerekenler
Kontrolü elde tutma: Konuşmacı izleyicilere hakim olmalıdır. Verilecek serbesti ya da sıkılacak dizginler ölçülü ve hedefe giden yola ters düşmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Kontrol kaybedildiğinde tarz değiştirilmeli ya da kontrol yeniden ayarlanmalıdır. Ders kesilebilir ye da konu değiştirilebilir. Ancak katılımcıların arada gerginliklerinin azaltılması için maksatlı disiplinsizliklere ya da “kontrollü kontrolsüzlüklere” göz yumulmalıdır.
Dikkati sürekli kılma: İnsan dikkati ve konsantrasyonunun, dinlenme durumunda ortalama 20 dakika sürdüğü bilinmektedir.
Sunuşun dinamizmini korumak için genel bir kural olarak uzun süreli sunuşlarda, ortalama her 20 dakikada bir sunuş hızı/sunuş materyali/konu/kan dolaşımı açısından değişiklik yapılması tavsiye edilir.
Tecrübeli bir sunucu, sunuş materyalini hazırlarken yaklaşık 20 dakikalık aralıklarla yeni görsel veya işitsel araçların ya da yeni konuların gündeme gelmesini sağlamalıdır. Aynı şekilde, düzenli tartışma bölümleri, küçük grup çalışmaları veya gevşeme molaları azalan konsantrasyonu yükseltmek için ustalıkla kullanılmalıdır.
İtirazları cevaplama: Bir sunuş esnasında yapılabilecek en büyük hata, size yöneltilen bir itirazı kişisel bir tartışmaya çevirmektir. Soruyu dikkatle dinlemeli, kişisel bir tartışmaya çevirmeden yanıtlamalı, sorunun yanıtını bilmiyorsanız bilmediğinizi ancak araştırıp yanıtlayacağınızı söylemeli, sorunun yanıtını mutlaka öğrenip, soru soran kişiyi bilgilendirmelisiniz.