Finanslama Kararları
Finansal yönetimin en önemli konularından biri de işletmenin varlıklarını hangi kaynaklar ile finanse edeceğidir. Örneğin; firmanın yatırımlarını borçla mı, yoksa öz kaynakları ile mi finanse edeceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Burada da yine uygulanacak politika beklenen getiriyi artırırken, riski de azaltmaktır.
En iyi tür finanslama hangisidir?
Varlıkların Yönetimi ile İlgili Kararlar
Her firma aktiflerini en etkin bir biçimde kullanmaya çalışır. Finans yöneticilerinin varlıkların çalıştırılmasında çeşitli derecelerde sorumlulukları vardır. Döner değerlerin yönetimine sabit değerlerin yönetiminden daha fazla önem verilmelidir. Ve yine beklenen getiriyi artırırken, risk azaltılmalıdır.
Mevcut varlıkları etkin bir şekilde nasıl yönetiriz?
Ne kadar nakit, ne kadar stok bulundurmalıyız?
Binaları kiralamalı mıyız, yoksa satın mı almalıyız?
Finansal yönetimin görevleri arasında bulunan diğer faaliyetler de şunlardır:
Tahmin ve planlama: Finansman yöneticisi diğer yöneticilerle işbirliğine girerek planlar yapmalı ve firmanın gelecekteki durumunu şekillendirilmelidir.
Koordinasyon ve kontrol: Finansman yöneticisi firmanın diğer bölümleri ile koordinasyona girerek faaliyetlerin firma amaçlarına ulaşmasını sağlamalıdır.
Diğer taraftan finansal sonuçları olan tüm firma faaliyetleri kontrol edilmelidir.
Para ve sermaye piyasaları ile işbirliğine girmek: Finansal yönetici para ve sermaye piyasaları hareketlerini takip etmeli ve bu piyasalardan firma amaçlarına uygun olarak yararlanmalıdır.
Alternatif finansman kaynakları arasından hangilerinin kullanılmasının firma açısından yararlı olabileceğine karar verirken, genellikle kullanılması düşünülen finansman kaynağının firmanın likitide ve risklilik düzeyi üzerindeki etkisi, finansman kaynağının maliyeti, finansman kaynağının elverişliliği ve sağlanmasındaki kolaylık ile finansman kaynağının esnekliği şeklinde sıralanan 4 etken dikkate alınmalıdır.
Finansman kaynağının, firmanın likidite ve risk düzeyine etkisi ile firmanın, yabancı kaynak kullanılırken göze alabileceği risk düzeyi kastedilmektedir.
İkinci önemli etken ise, finansman kaynağının firmaya maliyetidir. Burada, doğrudan finansman maliyeti ile birlikte alternatif finansman maliyetinin de bilinmesi, daha doğru finansman kararı alınmasına yardımcı olacaktır.
Finansman kaynağının sağlanmasındaki kolaylık ve bu kaynağın elverişliliği de dikkate alınması gereken diğer önemli bir etkendir. Burada elverişlilik tutar ve kalite koşulları olarak uygunluğu ifade etmektedir. Bununla birlikte, finansman kaynağının kolaylıkla elde edilebilir olması da firmanın finansman kaynaklarını kullanma kararlarını etkilemektedir.
Son etken de yararlanılacak finansman kaynağının, gerektiğinde tutar olarak arttırabilme olanağı ile yenilenerek uzatabilme olanağının olup olmamasıdır.
Buradan hareketle bir firmada kısa süreli finansman kaynaklarının, toplam kaynaklar içindeki büyüklüğünü belirleyen temel etmenler aşağıdaki gibi özetlenebilir.